Naantali heräsi kevääseen

Kevään tullen Naantali heräilee talviuniltaan lämpöön ja aurinkoon. Talvisen hiljaiselon jälkeen kaupunki kirjaimellisesti puhkeaa kukkaan ja sen kadut täyttyvät tutuista ja tuntemattomista. Vihdoin on aika siirtää katse kohti kesää ja tulevia tapahtumia.

Naantali on ehdottomasti yksi Suomen kesäisimmistä kaupungeista. Se tarjoaa koettavaa ja nähtävää kaikenikäisille. Naantalissa järjestetään vapusta lähtien kymmeniä tapahtumia, joista suosituimpia ehkäpä Naantalin Musiikkijuhlat sekä Unikeonpäivät. Kysyimme Naantalin Matkailun toimitusjohtajalta Tarja Rautiaiselta, miten kevään tulo näkyy Naantalissa.

– Ensimmäinen kevään merkki on Naantalin rannan ravintoloiden avautuminen: naantalilaisten ja ulkopaikkakuntalaisten suosima Merisali onkin ollut avoinna jo 31.3. lähtien. Loput ravintolat ja kahvilat avaavat ovensa viimeistään vappuna, jonka jälkeen ne palvelevat toukokuun ajan lähes normaalien aukioloaikojen puitteissa. Viimeistään kesäkuun alusta lähtien kahvilat ja ravintolat ovat auki normaalien aukioloaikojensa mukaisesti.

Rautiaisen kuvailemana Naantalin kevään tunnistaa “vasaran paukkeesta ja maalin tuoksusta” – silloin ollaan jo hyvin lähellä kesäsesongin alkua.

Listasimme muutamia Rautiaisen antamia vinkkejä Naantalin kevään ja alkukesän tapahtumista:

Susanna Kaapu: Mysteeri, Naantalin pääkirjastossa 1.–28.4.2017

Naantalin pääkirjastossa ja kirjaston muissa toimipisteissä järjestetään tasaisin väliajoin erilaisia näyttelyitä. Huhtikuussa Naantalin pääkirjastossa on ollut esillä Susanna Kaapun maalauksia, joissa kukat, kukinnot ja hedelmät näyttäytyvät mystisesti monimuotoisuudessaan. Lisätietoa löydät Naantalin kirjaston sivuilta.

Janette Räikkösen Nukkenäyttely 27.4.–5.5.2017 Naantalin Taidehuoneella

Janette Räikkönen innostui Naantalin nukkejen neulomisesta Kaisa Helkiön vetämän Naantalin kulttuuritaloyhdistyksen nukkekurssin kautta. Janette halusi kuitenkin tehdä nukeistaan uniikkeja – yhden perinteisen Savon jääkärin ja hänen morsiamensa neulomisen jälkeen, Räikkönen alkoi tuottamaan nukkeja niin tutuista kuin tuntemattomista. Naantalin Taidehuoneella järjestetyssä näyttelyssä esillä on yli 60 käsin kudottua nukkea vauvasta vaariin, esikuvina suku, läheiset ja ystävät, tutut ja tuntemattomat.

Näyttely on avoinna päivittäin 27.4.–5.5.2017 klo 12 – 18. Lisätietoa näyttelystä löydät täältä.

Naantalin Wappu 30.4.–1.5.2017

Naantalin uudempiin perinteisiin kuuluu Naantalin auringon lakitus. Vuodesta 2007 lähtien on aurinkopukuun sonnustautuneen näyttelijän päähän painettu valkolakki rannan laitureilla klo 18. Lakituksen lisäksi Naantalin Wappua vietetään lipunnoston, vapputorin, musiikkiesitysten ja vappupuheen merkeissä. Tarkempaa tietoa Naantalin Wapun ohjelmasta löydät Naantalin Matkailun sivuilta. Mikäli innostut viettämään vappua aattoiltana pidempäänkin, kannattaa suunnata Naantalin Kaivohuoneelle, jonka lavalle nousee kestosuosikki Yö. Lue lisää Naantalin Kaivohuoneen sivuilta.

“Naantali sata vuotta sitten” -näyttely Naantalin museossa 16.5.–31.8.2017

Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty “Naantali sata vuotta sitten” -näyttely on osa Varsinais-Suomen museot ry:n hanketta “Varsinais-Suomi 100 vuotta sitten”. Näyttely esittelee pikkukaupungin elämää Suomen itsenäistymisen aikaan, jolloin kärsittiin ruokapulaasta, Venäjän vallankumous aiheutti epävarman ja pelon ilmapiirin, mutta Naantalin vanhaan kylpylään saapui vieraita vastaavasti kuin ennenkin. Näyttely on avoinna museon Humpin kiinteistössä  Varsinais-Suomi sata vuotta sitten -verkkonäyttely on julkaistu loppiaisena 2017.

Naantalin kirkko tiekirkoksi 17.5.2017

Toukokuun puolivälin jälkeen Naantalin kaunis kirkko avautuu tiekirkoksi. Kirkkoon pääsee tutustumaan tiistaista sunnuntaihin klo 10–18.

Fingerpori-näytelmä Emma Teatterissa 27.5.–19.8.2017

Turun Kaupunginteatterin Fingerpori-näytelmä saa ensi-iltansa Naantalin Emma Teatterissa 27.5. Tule seuraamaan, mitä fingerporilaiset keksivät estääkseen Fingerporin kuntaliitoksen Turkuun! Liput kesän puhutuimpaan näytelmään myydään nyt!

Naantalin Venemessut 26.–28.5.2017 ja Naantali Jazz Weekend 27.–28.5.2017

Naantalin Venemessujen aikana Naantalin vierasvenesatama täyttyy erityyppisistä ja eri kokoluokan veneistä. Uusien veneiden kanssa laituriin kiinnittyy myös kattava valikoima käytettyjä myyntiveneitä. Veneiden lisäksi messuilla nähdään laajasti kesään ja vapaa-aikaan liittyviä tuotteita sekä palveluita.

Venemessujen veneiden keimaillessa rannassa, samana viikonloppuna vietetään Naantalissa myös Naantali Jazz Weekendiä, jolloin rannan ravintoloissa ja Kirkkopuistossa nautitaan jazzista pääsymaksutta.

© Naantalin Matkailu Oy, kuvaaja Esko Keski-oja

Trumputtaja ja iltavesper 1.6.–31.8.2017

Trumputtaja rummuttaa Naantalin Kaivohuoneen kulmalla kesäkuusta elokuun loppuun kutsuen kaupunkilaisia hiljentymään ennen perinteistä iltavesperiä. Trumputtajan rumpusoolo soitetaan 1800-luvulta olevan nuotin mukaan ja välissä lausutut sanat ovat vanhaa suomen kieltä. Trumputtaja on muisto ajasta, jolloin Naantalissa rummutettiin kuulutuksia.

Toimeellinen päivä on taas kääntyny ehtoks, askaret tehty palkolisilt, isännält ja emännält on peräänkattomine ohitettu ja aurinkoki menos nukkuma. Ehtovesperi soiteta kello kahreksalt, hiljentykä sen eres.” – Trumputtaja –

Kesäiltojen tunnusmerkki Iltavesper soitetaan Naantalin kirkon tornista joka ilta klo 20 kerran kolmeen eri suuntaan: ensin presidentille, sitten kaupungille ja lopuksi merelle.

© Naantalin Matkailu Oy, kuvaaja Arto Takala

Naantalin Musiikkijuhlat 6.–17.6.2017

Naantalin Musiikkijuhlat toimii Suomen festivaalikesän aloittajana jo 38. kerran! Naantalin vanhankaupungin puutalomiljöö ja meren välitön läheisyys luovat ainutlaatuiset puitteet poikkeukselliselle musiikkielämykselle. Ohjelmistoa esitetään Naantalin vanhassa luostarikirkossa, Kultarannan puutarhassa ja lähiseudun saaristokirkoissa. Musiikkijuhlia vietetään myös Naantalin Kaivohuoneen illalliskonsertin, Lasten Musiikkijuhlien, Örön saarelle suuntaavan Musiikkijuhlaristeilyn sekä yökonserttien merkeissä.

Katso esiintyjät ja tarkempi ohjelma Naantalin Musiikkijuhlien sivuilta.

Suomalaisen saunan päivä Rymättylän Herrankukkarossa 10.6.2017

Naantalin Rymättylässä sijaitseva, Suomen parhaana matkailuyrityksenä palkittu Herrankukkaro on mukana Suomen Saunaseura ry:n 80. juhlavuoden suurhankkeessa, jossa kesäkuun toisena lauantaina juhlitusta suomalaisen saunan päivästä halutaan virallinen liputuspäivä. Suomalaisen saunan päivänä Herrankukkarossa järjestetään kesäinen saunatapahtuma, jossa pääset nauttimaan Maasavusaunasta, Kyläsavusaunasta ja kaislikkokylpylän lämminvesialtaista. Voit myös halutessasi pulahtaa mereen uimaan. Saunomisen ja uimisen jälkeen katetaan villi- ja luontoruokaa notkuva Saaristolainen Herkkupöytä.

Lisätietoa löydät Herrankukkaron sivuilta. 

Tervetuloa nauttimaan kevään ja alkukesän elämyksistä Naantaliin!

Lue lisää Naantalin tapahtumista, nähtävyyksistä, majoittumisesta ja ravintoloista Visit Naantalin sivuilta.

Julkaisemme kesäkuun alussa toisen artikkelin, jossa esittelemme lisää Naantalin kesän tapahtumia. Pysy kuulolla!

Jaa artikkeli

Takaisin artikkeleihin