Kui sitä ny peittelemä? 6 kauheinta ja kauneinta turkulaista sanaa

Turun murre – tuo murteiden aatelia! Kysyimme Facebook-sivuillamme, mitkä sanat saavat turkulaisenkin sydämen heltymään ja mitä sanoja käyttäessä osakseen saa vain vihaisia katseita.

Nämä sanat vihastuttaa ❌

1. Turkkuses

Vihatuimmaksi sanaksi osoittautui turkkuses. Vastaajien mukaan sanaa käyttävät etenkin sellaiset ulkopaikkakuntalaiset, jotka luulevat osaavansa Turun murretta. Tätä sanaa kannattaa siis kaikin puolin välttää.

2. Juotavapullo

Juotavapullo, juotava pullo, juatavapullo… Muunnelmia tästä inhokkisanasta on paljon. Älä kuitenkaan hämäänny, sillä kyseessä ei lupaavasta nimestä huolimatta ole juotavaksi soveltuva pullo. Sellaista luontoa säästävää superkeksintöä saamme todennäköisesti vielä tovin odotella.

3. Ketä

Ketä on eittämättä yksi murteen ristiriitaisimman vastaanoton saaneista sanoista. Epäsuosio selittyy yksinkertaisella perustelulla. Ketä hämärtää äidinkielen sijamuotojen oikeaa käyttöä, sillä se korvaa turkulaisten keskuudessa sanan kuka.

4. Mulkukka

”Onks mulkukka soittanu?”. Turkulaisen kysyjän tarkoituksena on siis selvittä, onko kukaan yrittänyt tavoittaa häntä puhelimitse. Vastaajien mukaan tämän sanan käytössä saattaa toisinaan tulla kiusallisia väärinymmärryksiä.

5. Simmottis, tämmöttis, tommottis

Näistäkin sanoista riittää muunnelmia. Vastaajien mukaan Turun murteen häpeällisyys juontaakin pitkälti juurensa sanojen loppuun lisättäviin ylimääräisiin -is ja -isi päätteisiin.

6. Mää

Moni vastaajista kertoo, että sana mää särähtää pahasti korvaan Turun murretta kuunnellessa. Myös tokaisu ”jaa mää vai?” on useimmille liikaa. Jos vihaisia katseita haluaa siis välttää, tätä sanontaa ei kannatta viljellä puheessaan.

Nämä jaksaa ihastuttaa ❤️

1. Kui
Aiemminkin Turun murteen rakastetuimmaksi sanaksi valittu kui ei jäänyt huomiotta tälläkään kertaa. Suosikkisanaa kuvailtiin äärettömän monikäyttöiseksi, sopivan lyhyeksi sekä kauniin kuuloiseksi. Tämä sana kannattaa sisällyttää omaan sanavarastoonsa.

2. Tul kaffel

Tämä sanapari ei perusteluja kaipaa. Vastaajien mukaan tul kaffel on yksinkertaisesti yksi kauneimmista asioista, mitä toiselle ihmiselle voi sanoa.

3. Ketä

Vaikka ketä valittiin myös yhdeksi inhotuimmista sanoista, löytyi sillekin oma kannattajajoukkonsa. Kannattajien keskuudessa tätä murteen synnyttämää aarretta kuvailtiin ainutlaatuiseksi ja ihanaksi, turkulaisten ikiomaksi sanaksi.

4. Olek sääki viäl henkis?

Tämä tervehdys saattaa ulkopaikkakuntalaisen korvaan kuulostaa rajulta, mutta huoli pois. Tällä rakastetulla puheenvuorolla ilmaistaan toverille, miten kiva onkaan pitkästä aikaa tavata.

5. Pesofati

Voiko pesuvadin enää kauniimmin sanoa? Ei voi, näin totesivat yksimielisesti vastaajat.

6. Pölö

Yhdeksi kauneimmista turkulaisista sanoista valikoitui myös pölö, jolla tarkoitetaan hyväntahtoisesti hölmöä tai hassua. Ensi kerralla voitkin heittää hassuttelevalle ystävällesi kysymyksen ”Olek sää vähä pölö?”. Kuka nyt näin suloisesta kysymyksestä voisi edes loukkaantua?

Joko sinä olet hankkinut liput Heideken-kesäkomediaan? Naantalin Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotannossa aito- ja wannabe-turkulaisina seikkailevat neljä lahjakasta näyttelijää, jotka heittäytyvät kymmeniin eri rooleihin. Katso esitysajat ja varaa lippusi tästä!  

Kuva: Turun kaupunki/Arto Takala

Jaa artikkeli

Takaisin artikkeleihin