Vuoteen 1995 asti synnytyslaitoksena toiminut Heideken tunnetaan perinteikkäänä synnyinsijana Turussa. Sanonnan mukaan ei ole oikea turkulainen, jos ei ole syntynyt Heidekenillä. Silti kaupunkiin on liki 25:n vuoden aikana syntynyt liuta uusia turkulaisia.
Mitä legendaarisen Heidekenin historiasta tulisi siis tietää ja miksi turkulaisuuden ytimessä ollaan juuri Heidekenistä puhuttaessa?
Monivaiheinen historia
Lääketieteen ja kirurgian tohtori Carl von Heideken avasi Heidekenin yksityisenä synnytyslaitoksena vuonna 1890. Alkuperäisen puisen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Viktor Reinius, mutta talo tuhoutui tulipalossa vuonna 1898. Rakennuspuuhiin ryhdyttiin kuitenkin heti ja arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema uusi kivirakennus nousi nykyiselle paikalleen vuonna 1900. Lisäksi synnytyslaitosta laajennettiin lisäsiivellä vuonna 1929.
Ratkaisevan käänteen Heidekenin historiaan teki vuosi 1914, kun perustaja Carl von Heideken kuoli äkillisesti. Monien vaiheiden jälkeen talo myytiin Turun kaupungille ja sen tulevaisuus synnytyslaitoksena siirtyi vaakalaudalle. Vipinää synnytyslaitoksella riitti loppujen lopuksi vuoteen 1995 saakka, jonka jälkeen synnytystoiminta siirretiin lopullisesti Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, Tyksiin.
Olek sää syntyny Heirekenil?
Heidekenillä ehti syntyä peräti 150 000 turkulaista, joten ei ihme, että synnytyslaitokseen liittyy yhä rakkaita muistoja. Ajalle ominaiseen tapaan Heidekeniä pidettiin pitkään vain naisten valtakuntana, eikä saattajina olleita miehiä päästetty taloon aina edes sisälle. Uusi aika Heidekenillä koittikin 1970-luvun alussa, kun myös isät pääsivät hiljalleen mukaan seuraamaan syntymisen ihmettä.
Mutta jos tunteita herää synnytyslaitoksen toiminnasta puhuttaessa, herää niitä myös lakkautusuhan aikoja muisteltaessa. Epätietoiset vuodet synnytyslaitoksen kohtalosta olivat raskaita sekä talon henkilökunnalle että lapsiperheille. Siksi lakkautuspäätökseen pyrittiin vaikuttamaan mielipidekirjoitusten avulla. Sanotaankin, että yhteisöllinen ”heidekeniläisyys” alkoi virallisesti nostaa päätään vasta synnytyssairaalaan jälkeisenä aikana.
Synnytyssairaalasta perhetaloksi
Kun synnytykset Heidekenillä loppuivat, osa esineistöstä siirrettiin Turun terveydenhuoltomuseoon ja rakennuksen tilat remontoitiin toimistokäyttöön sopiviksi. Tänä päivänä rakennuksessa toimii lasten ja nuorten parissa toimivien järjestöjen ylläpitämä Perhetalo Heideken.
Kesällä Naantalissa nähtävä Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto Heideken – #aitoturkulaine kesäkomedia johdattaa katsojansa hulvattomalla tavalla turkulaisuuden ytimeen. Näytelmässä aito- ja wannabe-turkulaisina seikkailee neljä lahjakasta näyttelijää, jotka heittäytyvät kymmeniin eri rooleihin. Olitpa sitten #aitoturkulaine tai onnellisesti muualla asuva, tervetuloa nauramaan!
Katso esitysajat ja varaa liput täältä >>
Lähteet: