Kuinka hyvin tunnet presidenttien puolisot?

Suomen yli 100 vuotiseen historiaan mahtuu nyt 13 presidenttiä ja 12 virallista puolisoa. Keitä puolisot ovat ja mitä heidän tehtävään kuuluu? Lue lisää!

Suzanne Innes-Stubb, Jenni Haukio, Pentti Arajärvi – osaatko jatkaa listaa presidenttien puolisoista? Entä kuinka hyvin tunnet tasavaltamme ykköspuolison työn, johon ajaudutaan hakematta? 

Hauskin tapa sivistää itseään presidentillisissä asioissa löytyy kesällä Naantalista, kun Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto Kultaranta – komedia presidenttien puolisoista saa ensi-iltansa 30.5. Satu Rasilan ja Jaakko Saariluoman käsikirjoittama kesäkomedia kertoo silmiä ja nauruhermoja avaavasti presidenttien puolisoiden arjesta.

Elämä presidentin puolisona – mission impossible?

Presidentin puolisona saa heittää heipat yksityisyydelle: kuvittele, että yhtäkkiä olet yksi Suomen seuratuimpia henkilöitä ja asuvalintojasi pisteytetään lehtien palstalla. Kahvittelu kavereiden kanssa vaihtuu kahvitteluun valtionjohtajien kanssa.

Porilainen Miia Lindström on yksi Kultarannan neljästä näyttelijästä. Näytelmän harjoittelu on ollut hyvin hauskaa, mutta myös silmiä avaavaa:

– On varmasti todella omituinen tilanne, kun titteliksi tulee presidentin puoliso. Se muuttaa koko elämän. Kultaranta tarjoaa kurkistuksen presidentin puolison elämään ja tuo huumorin kautta esiin tilanteita, joita moni ei ole koskaan tullut ajatelleeksi. Jos rouva Innes-Stubb tulisi tämän katsomaan, ei presidentin puolison hommassa yllättäisi tulevaisuudessa mikään, nauraa Lindström.

Muistatko Kaisan, kertooko Gerda mitään?

Ehkä muistat Ellen Svinhufvudin kuuluisasta kakustaan, mutta muut Suomen itsenäistymisen alkutaipaleen ykköspuolisot ovat monelta unohtuneet – jos edes ovat olleet koskaan tuttuja. Usko pois, hekin ovat olleet yllättävän monessa mukana. Ja hyvin yllättävissä tilanteissa. Kuten todistamassa murhaa… 

Kultaranta marssittaa lavalle tositapahtumiin perustuvia tilanteita, mutta kuten komediaan kuuluu, on totuutta väritetty sopivan suurella kynällä.

– Ei voi tietää mitä kaikkea on ollut näiden puolisoiden vastuulla! Kaiken takana näyttää olevan puoliso, Lindström lisää leikkisästi.

Tuntemattomammat puolisot ovat myös näyttelijälle haaste – mukava sellainen. Lindström hyppää näytelmässä muun muassa Jenni Haukion, Eeva Ahtisaaren, Ellen Svinhufvudin, Kaisa Kallion ja Gerda Rytin kenkiin.

– Kaikki tietävät Jenni Haukion, mutta monet muut puolisot voi tehdä vapaammalla kädellä, koska suurella yleisöllä ei ole odotuksia heistä, kertoo Lindström. 

4 näyttelijää, 80 hahmoa

Kultarannassa presidenttien puolisoiden lisäksi lavalla nähdään yli 70 hahmoa. Se tietää ruuhkaa – ainakin lavan ulkopuolelle. Sekunnin tarkkuudella tehtävissä vaihdoissa peruukkia, partaa ja muuta rekvisiittaa vaihtuu hengästyttävällä tahdilla. Lindströmin lisäksi hahmosta toiseen säntäävät Emma Teatterin tutut konkarit Kaisa Leppänen, Miska Kaukonen ja Tom Petäjä.

– Rasilan ja Saariluoman teksti on mainio, ja meillä on yhdessä hauskaa. Se välittyy varmasti katsomoon. Pidämme katsojan koko ajan kartalla kertomalla kuka presidenteistä ja puolisoista on lavalla, lupaa Lindström.

Vietä kesän hauskin ilta presidenttien puolisoiden seurassa Naantalissa 30.5.–17.8.2024. Liput nyt myynnissä!

Jaa artikkeli

Takaisin artikkeleihin