Tätä et ole ennen Emma Teatterissa nähnyt

Mitä ihmettä, brittiläinen dekkarijännäri kesäteatterissa? Oh dear! Moni höristi korviaan ja hieraisi silmiään, kun Emma Teatterin kesäkauden 2021 ohjelmisto paljastettiin tammikuussa. John Buchanin kirjaan perustuva ja Alfred Hitchcockin tunnetuksi tekemä 39 askelta -jännäri nähtäisiin nyt riemukkaana teatteriversiona Emma Teatterin lavalla, yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin kanssa. Tällaista ei ole Emma Teatterissa ennen nähtykään – lue, mitä uutta 39 askelta tarjoaa Emmasta elämyksiä hakevalle!

Kesäteatterin uusi aluevaltaus

Emma Teatterin lavalla on esitetty kotimaisia sketsikomedioita aina Viivistä ja Wagnerista Helppoon eroon. Tutusta kaavasta poiketen 39 askelta on eheäjuoninen dekkarikomedia, joka antoi aivan uudenlaisen haasteen koko tuotantotiimille. Miten tummanpuhuva ja salamyhkäinen brittifarssi istuu valoisaan ulkoilma-kesäteatteriin? No vallan mainiosti, mikäli tekijöitä – ja katsojapalautetta – on uskominen!

Näytelmän on ohjannut Turun Kaupunginteatterin Mikko Kouki, joka luonnehtii näytelmää hauskasti esitykseksi, jossa Hitchcock kohtaa Mies ja alaston ase -huumorin. Tiedättehän lajityypin – pähkähullu komedialeffa, jossa Leslie Nielsen seikkailee tunaroivana tinanappina.

Tätä henkeä on nyt siis puhallettu mukaan 39 askeleen teatteriversioon, ja lopputuloksena on saatu aikaan hersyvän hauska, tarinallisesti mukaansatempaava ja visuaalisesti viihdyttävä kesäteatteriesitys, joka sopii Emma Teatteriin kuin ruutukuvio tweed-kankaaseen.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Kailon – vai Brittein? – saarella

Tapahtumat lähtevät vyörymään sankari Richard Hannayn poikamiesboksista West Endin teatterin kautta junamatkalle Skotlantiin, ja pian seikkaillaankin ylämailla vieraillen niin mökissä, majatalossa kuin kartanossakin.

Jotta katsoja saadaan kuljetettua Naantalin auringosta keskelle Lontoon hämyisiä kujia ja Skotlannin sumuisia nummia, ovat Turun Kaupunginteatterin taiteelliset suunnittelijat laittaneet kaiken ammattitaitonsa likoon.

En se minä ollut! Hannes Suomisen näyttelemä Richard Hannay on joutunut kiperään tilanteeseen.

Lavastus, valot, äänet ja puvustus muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka lennättää katsojat Kailon saarelta Brittein saarille hujauksessa. Valoisaan kesäiltaan onnistutaan luomaan paikoin jopa hyytäväkin tunnelma, ja katsoja saa tosissaan jännittää, kuinka sankarimme oikein käy.

Salamyhkäinen tunnelma rakentuu silmiesi edessä

Penkkiin istahtaessaan katsoja huomaa ensimmäiseksi sen, että tila on selkeästi tummanpuhuvampi kuin yleensä Emman esityksissä. Taustalla kohoaa korkea harmaa tiiliseinä, joka antaa mahdollisuuden käyttää valoja räväkämmin, kuin mitä Suomen kesäilta yleensä suo. Esityksen Hitchcockmainen musiikki virittää katsojat heti alusta lähtien juuri oikeaan tunnelmaan.

39 askeleessa katsojia hellitään poikkeuksellisen kekseliäällä lavastuksella. Vähäisillä kalusteilla, tarkasti mietityllä äänimaailmalla sekä tietysti taiturimaisella näyttelijäntyöllä lavalle luodaan silmänräpäyksessä niin junamatkaa, kartanovierailua kuin pakomatkaa synkillä, tuulisilla nummillakin. Katsojat kuljetetaan vauhdikkaasti miljööstä toiseen riemastuttavan yksinkertaisella, mutta täysin uskottavalla tavalla.

Mitäs tässä tapahtuu? Richard ja Pamela “auton” takapenkillä, pahisten ympäröimänä.

Esityksessä nähdään myös varjoteatteria ja savua, jotka ovat ulkoilmateattereissa harvinaisempia.

Rooli-ilottelu on tuttua Emma Teatteria

Vaikka 39 askelta on monin tavoin aiemmista poikkeava esitys, on yksi asia pysynyt muuttumattomana. Katsojia riemastuttava rooli-ilottelu on taattua Emmaa!

Roolitus noudattaa tuttua kaavaa yhden näyttelijän (Hannes Suominen) tehdessä pääroolin ja kolmen näyttelijän (Miska Kaukonen, Tom Petäjä ja Elviira Kujala) hoitaessa kaikki muut roolit, osin myös niissä vuorotellen.

Tällä kertaa hahmokavalkadissa on mukana myös aiempaa “luonnollisempia” hahmoja. Näitä ovat esimerkiksi vesiputous, rotko ja haiseva suonsilmäke, joita Miska Kaukonen esittää kaikella ammattilaisen hartaudella.

Kesän 2021 must see – tätä ei kannata missata

Olitpa sitten Emma-konkari tai uusi kävijä, on tämä brittifarssi kesän 2021 must see. 39 askelta on viihdyttävä, hauska ja yllättävä – kaikkea, mitä kesäkomedialta vain voi odottaa! Katso jäljellä olevat esityspäivät ja osta lippusi kesän hauskimpaan kaksituntiseen – time and money well spent!

By arrangement with Edward Snape for Fiery Angel Limited
John Buchan and Alfred Hitchcock’s The 39 Steps
Adapted by Patrick Barlow
From an original concept by Simon Corble and Nobby Dimon

Jaa artikkeli

Takaisin artikkeleihin