39 askeleen ABC

Pikakelauksella kesän hauskimman kesäteatteriesityksen ytimeen! Kaikki olennainen löytyy tästä – lue nämä aakkoset, niin tiedät, mistä oikein on kyse. 39 askelta -dekkarikomediaa esitetään Emmassa vielä 14.8. asti.

A – Alfred Hitchcock

Maailmankuulu Alfred Hitchcock ohjasi 39 askelta -jännityselokuvan, johon Emma Teatterissa esitettävä 39 askelta -näytelmä perustuu. Teatterisovitus taas on Patrick Barlow’n käsialaa.

B – Brittihuumori

Vaikka 39 askelta onkin jännäri, on sekaan sujautettu aimo annos nokkelaa sanailua, sarkasmia ja tilannekomiikkaa – brittihuumoria iloisimmillaan. Varaudu siis nauruntyrskähdyksiin!

C – Cameorooli

Cameorooli tarkoittaa henkilön, yleensä tunnetun sellaisen, omana itsenään esiintymistä elokuvassa, näytelmässä tai muussa taideteoksessa. Esimerkiksi juuri Hitchcockista oli hauskaa vilahdella omissa elokuvissaan. Mutta mitä luulet, bongataankohan hänet myös Emma Teatterin lavalta..?

D – Dekkarikomedia

39 askelta -näytelmä on tyyliltään dekkarikomedia. Luvassa on siis jännitystä ja juonittelua, mutta myös riemua ja röhönaurua. Röhönaurusta voit lukea lisää R-kirjaimen kohdalta.

E – Elviira Kujala

Ensimmäistä kertaa Emman lavalla loistava Elviira Kujala on yksi näytelmän neljästä tähdestä. Kujala vakuuttaa muun muassa viileänä blondina, topakkana päähenkilö-Pamelana ja maalaisneitona – nähdäänpä nainen myös poliisin asussakin!

Kujala itse kommentoi mukanaoloaan ja urakkaansa näin: “Tässä mun ensimmäisessä Emma-kesässä ehdottomasti parasta on kaikki ihanat ihmiset, joiden kanssa saa tehdä töitä. Meillä on ihan mahtava porukka niin lavalla kuin sen takanakin! Aurinkoiseen Naantaliin on aina ihana tulla.”

F – Farssi

Väärinkäsityksiä, kommelluksia, absurdeja tilanteita, yhteensattumia, nopeita käänteitä ja verbaalista ilotulitusta – siinä on hyvän farssin ainekset! Ja ainekset myös 39 askelta -komediaan, sillä tämä brittifarssi viihdyttää kaikin klassisin keinoin.

G – Garrigle (McGarrigle)

Pakomatkallaan Skotlannin nummilla tarinan sankari Richard Hannay ja herran käsipuoleen kahlehdittu kaunis Pamela löytävät onnekseen hotellin, jonne pääsevät yöksi. Hotellia pitää omalaatuinen McGarriglen pariskunta, joka Tom Petäjän ja Miska Kaukosen esittämänä kirvoittaa yleisöstä naurun jos toisenkin. Tämä kaksikko jää mieleen!

H – Hannes Suominen

Hannes Suominen debytoi Emma Teatterin lavalla vakuuttavasti ja hurmaa yleisön näytelmän päähenkilönä, Richard Hannayna. Hannayn rooliin suvereenisti sujahtava Suominen on ensimmäistä kertaa mukana Emma Teatterin jengissä, jota ei kyllä hevin uskoisi miehen roolisuorituksesta päätellen!

Hannes kommentoi urakkaansa vaatimattomasti: “Minulla on näytelmässä vain yksi rooli, joten säästyn tällä kertaa pikavaihdoilta. Kiirettä toki riittää, sillä Hannayn mielialat vaihtuvat hyvin nopeasti. Näytelmää on todella mukavaa tehdä ja tyylilaji sopii Emma Teatteriin paremmin kuin hyvin.”

I – Ilo

Teatteri-ilta Emmassa on täynnä puhdasta iloa – eikä vähiten nyt, kun pitkästä aikaa olemme taas päässeet nauttimaan taiteesta, teatterista ja tarinoista.

J – Jännitys

Dekkarimainen jännitys on uutta Emmassa, sillä tällaista mysteeriä ei ennen ole lavalla nähty. Ja jännitys sen kuin tiivistyy, kun Richard Hannay lähtee käpälälautaan ja yrittää vapautua tekaistuista murhasyytöksistä. Jotta katsoja ei liikaa jännittäisi, on näytelmään annosteltu sopivin välein tuhti tujaus brittihuumoria.

K – Kailon saari

Kailon saari on olennainen osa Emma-elämystä. Suomen aurinkoisimman kaupungin (psst, katso N-kirjaimen kohdalta!) edustalla sijaitseva saari kätkee sisäänsä Suomen kenties jopa upeimman ulkoilmateatterin.

L – Lavastus

Lavastus on tänä vuonna varsin poikkeuksellinen: valoisaan ulkoilmateatteriin on onnistuttu luomaan hämyinen ja salamyhkäinen tunnelma aina Lontoon kujilta Skotlannin nummille. Hupaisaa on, että myös näyttelijät laittavat itseään likoon lavasteina!

M – Miska Kaukonen

Tämä mies ei juuri esittelyjä kaipaa. Yksi näytelmän tähdistä eli Miska Kaukonen on Emma-veteraani, jonka riemastuttava rooli-ilottelu ja taiturimainen muuntautumiskyky naurattavat ja hämmästyttävät kesä toisensa jälkeen. Jo 11. kesää Emmassa viettävä Miska nähdään 39 askeleessa peräti 22 roolissa!

”Tänäkin vuonna oli taas ihana päästä Emma Teatterin lavalle! Vuoden toimettomuuden jälkeen tuntui, että akut ovat aivan täynnä energiaa – jota kyllä tarvittiinkin, sillä Mikko Koukin vetämä harjoituskausi ja pikavaihtojen mahdottomuudesta mahdolliseksi harjoittelu ja kohtauksien uudestaan ja uudestaan jauhaminen todella kuluttivat. Esityksessä on paikka paikoin jopa nopeampia rooli- ja vaatevaihtoja mitä aikaisemmin on nähty, johtuen osittain myös Tuomas Lampisen moniosaisista vaatetuksista, jotka näin helteillä varsinkin ovat kovin sutjakoita vaihtaa.. Myös materiaalivalinnat hellivät meitä näyttelijöitä, on villatweediä, villatakkeja ja muovisia kokopitkiä tekonahkatakkeja. Aah!”

Miehen tuttuna tutkaparina toimii kukas muukaan kuin.. No, katsokaa T-kirjaimen kohdalta!

N – Naantali

Tutun sanonnan mukaan Naantalissa paistaa aina aurinko. Vaikka joukkoon jokin sadepäivä sattuisikin, on kesäkaupunki Naantali fiilikseltään aina aurinkoinen. Vehreät puistoalueet, hurmaavat vanhat talot, värikkäät rantaravintolat, vilkas venesatama ja näkymä Suomen tasavallan presidentin kesäasuntoon Kultarantaan (onko lippu salossa?) ovat sitä tutuinta Naantalia kesäkävijälle. Mutta kenties paras odottaa laiturinmitan päässä – tietenkin Kailon saari ja siellä Emma Teatteri!

O – Ohjaaja

39 askelta on Emmaan ohjannut Mikko Kouki. Kouki on monipuolisen uransa aikana häärinyt niin näyttelijänä, ohjaajana kuin käsikirjoittajanakin. Vuodesta 2014 asti mies on toiminut Turun Kaupunginteatterin taiteellisena johtajana.

P – Poikamies pakomatkalla pohjoiseen

Näihin kolmeen p-kirjaimeen tiivistyy iso osa 39 askeleen alkuasetelmista. Poikamies Richard Hannay joutuu juonittelun kohteeksi saaden päälleen tekaistun murhasyytteen. Hannayn on paettava ja keksittävä keino puhdistaa maineensa. Apua pitäisi löytyä pohjoisesta, Skotlannin ylämailta, ja sinne mies suuntaa kulkunsa. Mitenköhän sankarimme käy?

Q – Question

Question eli kysymys on keskiössä myös 39 askeleessa. Mikä on 39 askelta? Sitä Hannay yrittää epätoivoisesti selvittää. Ai mikäkö on vastaus? Se sinun on tietysti tultava itse selvittämään!

R – Röhönauru

Röhönauru (röhödensis naurimus) kumpuaa syvältä ihmisen vatsaontelosta, voimistuu kohotessaan ylöspäin kurkkua ja purkautuu lopulta ulos mahtavana hohotuksena. Röhönaurua esiintyy homo sapiensin keskuudessa ikään ja sukupuoleen katsomatta ja sen laukaisee erityisen herkästi kesäteatterihuumori. Röhönauru tarttuu, mutta ei ole vaarallista – päinvastoin. Röhönaurun sivuvaikutuksia voivat olla vatsakipu, vuotavat silmät ja joillakin jopa hikka. Jälkeenpäin olo on euforinen. Erityisen hyvä bongauspaikka tälle luonnonilmiölle on kesäisin Kailon saaressa.

S – Skotlanti

Skotlanti on yksi tarinan päätapahtumapaikoista. Skotlannin nummilla voi sattua kaikenlaista – kuten harhailla sumussa, törmätä ihanaan kaunottareen tai jumittua lammaslaumaan.

T – Tom Petäjä

Tom Petäjä on, Miska Kaukosen tavoin, yleisön rakastama Emma-veteraani. Tompan ilmeikkyys ja muuntautumiskyky on ilmiömäistä (ja hulvattoman hauskaa!), sillä mies muuttuu vaikkapa karskista takaa-ajajasta sirosti sipsuttelevaksi ladyksi yhdessä takinliepeen huiskauksessa. 39 askeleessa mies urakoi taas tukun eri rooleja – tarkemmin sanottuna 14! “Vauhdikas roolien vaihto onnistuu ilmiömäisellä tiimityöllä. Kaikki tietää miten ja mitä tekee. Se on yhdessä antautumista harmonisen virran vietäväksi. Rutiinia on se että tietää, ettei yksin tarvitse selvitä”, Tomppa kommentoi.

Herraa hehkuttaa myös Miska: “Tomppa rikkoo hienolla tavalla ummehtuneita rutiineja ja saa muut pelurit pysymään varpaillaan ja tarkkoina koko ajan. Koskaan ei tiedä mitä on tulossa kun Petäjän kanssa lähtee tatamille. Ja se on kertakaikkisen upeaa.”

U – Ulkoilmateatteri

Emma Teatteri on katettu ulkoilmateatteri, joka tuo teatteri-iltaan oman lisämausteensa. Teatteri on kokonaan katettu eli sade ei menoa haittaa, mutta kurkkaa silti sääennuste ennen kuin lähdet kohti Kailon saarta! Esityksen lomassa saatat kuulla lintujen liverrystä tai bongata uteliaita turisteja.

V – Vaihdot

Emma Teatterin tavaramerkiksi on muodostunut riemukas rooli-ilottelu. Koska näyttelijöitä on useimmiten vain neljä ja rooleja kymmeniä, tarkoittaa se sitä, että yhden näyttelijän on vaihdettava rooliaan salamannopeasti – ja jopa katsojien silmien edessä. Takahuoneessa tapahtuvat rooliasun vaihdot eivät onnistuisi ilman Emma Teatterin timantinkovaa taustatiimiä joka huolehtii, että vaihdot sujuvat sutjakasti.

W – Wau-efekti

Teatterissa wau-efekti syntyy silloin, kun kaikki on kohdallaan: valot, äänet, lavastus, tarina – sekä tietysti näyttelijäsuoritukset. Wau-efektin pääset kokemaan helposti – klikkaa vain ostamaan liput 39 askelta -näytökseen!

X – Mystinen paikka X

Tiedättehän aarrekarttoihin merkatun X:n, joka johdattaa etsijät aarteen luo? 39 askeleessa aarre on huippusalaista tietoa ja karttaan merkitty X piskuinen Alt-na-Shellachin kylä Skotlannin ylämailla. Hannayn on lähdettävä kohti tuota kylää saadakseen vastauksia – ja puhdistaakseen maineensa.

Y – Yllätysromanssi

Poikamies Hannay tapaa seikkailunsa pyörteissä useamman naishenkilön, jotka kaikki tuntuvat lankeavan hänen pauloihinsa. Kaunis mutta kipakka Pamela on kuitenkin toista maata: ensitapaamisella junassa hän pitää Hannayta kelminä, ja ilmiantaa tämän Hannayta etsiville poliiseille. Surkeiden sattumusten kautta Hannay ja Pamela joutuvat kuitenkin tekemään pakomatkaa yhdessä, eikä taival ole kummankaan mielestä kovin ruusuinen. McGarriglen hotellissa (katso kohta G) lempi alkaa vähitellen ottaa tulta alleen, mutta onko näillä kahdella kuitenkaan tulevaisuutta..?

Z – Zoomata

Emma Teatterissa ei kenenkään tarvitse zoomailla, sillä näkyvyys lavalle on hyvä kaikista katsomon osista. Olipa paikkasi sitten piippuhyllyllä tai eturivissä, näet vauhdikkaat tapahtumat aitiopaikalta!

Å – Åbo Stadsteater (eli Turun Kaupunginteatteri)

Turun Kaupunginteatteri on erottamaton osa Emma teatteria, sillä esitykset tehdään yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Ä – Äänisuunnittelu

Nyt jos koskaan kannattaa kiinnittää huomiota esityksen äänisuunnitteluun. Hienosti juonta ja tunnelmaa tukeva, Hitchcockmainen musiikki ja äänimaailma tekevät melkeinpä oman roolisuorituksensa.

Ö – Öykkäri

Richard Hannayta varjostaa kaksi rotevaa öykkäriä, joiden hartiat ovat leveät kuin ladonovet. Nämä kelmit aiheuttavat Hannaylle mutkia matkaan, mutta onneksi öykkäreiden hoksottimet eivät tunnetusti ole sieltä parhaimmasta päästä.

Nyt kun olet tutustunut 39 askeleeseen aasta ööhön, tule nauttimaan tästä jännittävästä, naurattavasta ja viihdyttävästä esityksestä Emma Teatteriin. Osta lippusi täältä!

By arrangement with Edward Snape for Fiery Angel Limited
John Buchan and Alfred Hitchcock’s The 39 Steps
Adapted by Patrick Barlow
From an original concept by Simon Corble and Nobby Dimon

Jaa artikkeli

Takaisin artikkeleihin