Mikä 39 askelta? Klassikko, joka jokaisen tulisi nähdä

Tänä kesänä Emma Teatterissa tempaudutaan vauhdikkaan 39 askelta -dekkarikomedian pyörteisiin, joka on huumoripitoinen teatteriversio ohjaajalegenda Alfred Hitchcockin samannimisestä, vuoden 1935 jännityselokuvasta. Näytelmäsovitus on taattua Emman klassikkolaatua, ja Hitchcockin peribrittiläinen jännityselokuvakin kuuluu itseoikeutetusti parhaiden filmien must see -listalle. Mutta mistä koko tarinassa onkaan kyse? Miten 39 askelta syntyi ja miten se on päätynyt näytelmäversiona Emma Teatterin lavalle? Keräsimme perusfaktat ja nippelitiedot yhteen – näillä tiedoilla voit briljeerata ystäväporukassasi matkalla Kailon saarelle!

Kaikki alkoi kirjailijan kynästä

39 askelta yhdistetään yleensä ensimmäisenä Hitchcockiin ja hänen elokuvaansa. Alkuperäinen idea on kuitenkin skottilaiskirjailija John Buchanin, joka julkaisi romaaninsa The Thirty-Nine Steps vuonna 1915. Juuri tähän romaaniin Hitchcockin tunnetuksi tekemä elokuvaversio ja siitä johdetut teatteriversiot perustuvat.

Buchan oli Hitchcockin lempikirjailijoita, ja ohjaaja oli jo aiemmin kaavaillut elokuvaa jostakin Buchanin tuotannosta – tarkemmin sanottuna Greenmantle-romaanista. Kävi kuitenkin niin, että Hitchcock ja hänen luottomiehensä Charles Bennett tekivät elokuvakäsikirjoituksen 39 askeleesta.

Projekti starttasi riitasoinnulla, sillä Buchan itse ei ollut lainkaan mielissään elokuvaherrojen versiosta romaanistaan. Valmiin elokuvan nähtyään Buchan kuitenkin myönsi, että se oli itse asiassa parempi kuin hänen oma tuotoksensa.

Mestariohjaajan lopullinen läpimurto

Elokuvaohjaaja Alfred Joseph Hitchcock (1899–1980) ei juuri esittelyjä kaipaa. Hitchcock oli jännityselokuvien mestari, jonka tunnetuimpiin filmeihin lukeutuvat 39 askeleen ohella muun muassa Linnut, Psyko ja Vertigo – teoksia, joita pidetään yksinä maailman parhaista elokuvista.

Vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana Hitchcock kehitti jännityselokuvilleen tyylin, jolle tunnusomaista olivat erityisesti musta huumori, taidokas ja nopeatempoinen juonenkuljetus (tuttua Emma Teatteristakin!) sekä kuuluisa “MacGuffin” – asia tai esine jota kaikki elokuvan henkilöt etsivät, mutta josta katsojat eivät juurikaan ole kiinnostuneita.

39 askeleen ensi-ilta oli kesäkuussa 1935, ja se oli suuri yleisö- ja arvostelumenestys Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Elokuva nosti Hitchcockin lopullisesti kuuluisuuteen ja viitoitti miehen tien kenties maailman tunnetuimmaksi elokuvaohjaajaksi kautta aikojen. Kukaties siksi mies pitikin 39:ää askelta parhaana elokuvanaan!

Elokuvasta teatterilavoille

Hitchcockin ohjaamat elokuvat olivat aikansa merkkitapauksia. Elokuva on vuosien aikana saavuttanut kulttimaineen, ja sen tekijät ja taustat ovat melkeinpä yhtä mielenkiintoisia kuin itse tarina.

Tältä pohjalta ei olekaan yllätys, että tarina on päätynyt myös teatterilavoille Patrick Barlow’n sovittamana. Iloksemme saamme esittää tämän huikean komedian tänä kesänä myös Emma Teatterin estradilla.

Emma Teatterissa näytelmän ohjaa sutjakkaasti rullaavien seikkailujen mestari Mikko Kouki, ja rooleissa loistavat Emma-veteraanit Miska Kaukonen ja Tom Petäjä sekä uudemmat komediataiturit Hannes Suominen ja Elviira Kujala. Esitys onkin näiden neljän näyttelijän rooli-ilottelu – taattuun Emma-tyyliin!

Jutun juoni pähkinänkuoressa

39 askelta on tyylilajiltaan peribrittiläinen jännityselokuva. Emma Teatteri taas tunnetaan hersyvistä komedioista. Kuinka kummassa nämä kaksi maailmaa yhdistetään?

Ohjaaja Mikko Koukin sanoin näytelmässä “Hitchcock kohtaa Mies ja alaston ase -huumorin”. Vaikka näytelmä on juonellisesti uskollinen elokuvalle, on komiikka viritetty huippuunsa.

Tarinan sankari Richard Hannay (Hannes Suominen) tempautuu vakoilujutun pariin antaessaan yösijan salaperäiselle naiselle, joka löytyy aamulla murhattuna. Poikamies Hannayn on paettava tekaistua murhasyytöstä ja yritettävä puhdistaa maineensa. Vauhdikkaan pakomatkan pakkaa sekoittaa Hannayn junassa tapaama Pamela (Elviira Kujala), joka lopulta sekoittaa myös Hannayn pään.

Vauhdikkaassa takaa-ajotarinassa nopeat käänteet seuraavat toisiaan ja pitävät katsojan otteessaan viimeiseen asti. Myös äänisuunnittelu sekä uudenlainen lavastus ovat kokonaisuudessa isossa roolissa, ja nämä takaavat – juonen ohella – kävijöille ikimuistoisen teatterielämyksen.

Taattua Hitchcockia – nämä bongaat myös näytelmästä

39 askelta sisältää monia Hitchcockin elokuville tunnusomaisia piirteitä. Väärä mies, viileä blondi ja englantilainen huumori toistuvat muissakin Hitchcockin filmeissä – teemoja, jotka bongaat helposti myös näytelmästä.

Hitchcockille ominaista olivat myös cameo-roolit omissa elokuvissaan. 39 askeleessa ohjaaja vilahtaa noin seitsemännen minuutin bussikohtauksen kohdalla. Jos katsot elokuvan, pidä silmällä kahta miestä, joista toinen heittää tupakka-askin maahan. Roskaava mies on Hitchcock, ja toinen mies on filmin käsikirjoittanut Charles Bennett!

Mikko Koukia ei ainakaan tiettävästi nähdä Emman estradilla, mutta ehkäpä mies on pistänyt Hitchcockin kikan korvansa taakse..?

Oh dear! Tämä on nähtävä – osta lippusi nyt

Nyt kun olet tutustunut 39 askelta -näytelmän taustoihin, on aika lähteä katsomaan, kuinka sankarimme selviytyvät hurjimmasta takaa-ajosta, jota kuunaan on nähty Emma Teatterin lavalla. Huumori on mustaa kuin huolella haudutettu Earl Gray -tee, ja tämän kupposen pääset nauttimaan kauniilla Kailon saarella katetun ulkoilmateatterimme katveessa. Esityskautemme alkaa ensi-illalla 4.6. ja kestää aina 14.8. asti. Tämä klassikko on nähtävä – mukaan pääset ostamalla lippusi etukäteen. Katso lisätiedot lipuista täältä ja osta omasi!

Lähteet: Turun Kaupunginteatteri, IMDb, Wikipedia

By arrangement with Edward Snape for Fiery Angel Limited
John Buchan and Alfred Hitchcock’s The 39 Steps
Adapted by Patrick Barlow
From an original concept by Simon Corble and Nobby Dimon

Jaa artikkeli

Takaisin artikkeleihin