Siis miten hukassa voi olla?!

Ero ei ole elämän loppu, mutta siitä yli pääseminen voi olla monimutkaisempi juttu. On kuitenkin joitain keinoja, jotka voivat auttaa prosessissa. Lue lisää!

Parisuhteen kariuduttua tulevaisuuteen katsominen ja itsensä löytäminen uudelleen voi tuntua raastavan vaikealta. Kuka minä olen ilman toista? Miten voi olla näin hukassa?

Aihe koskettaa, mutta samalla se voi myös naurattaa. Tämän osoittaa hyvin Naantalin Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin tämän kesän yhteistuotanto Miestä Näkyvissä. Satu Rasilan dramatisoima ja ohjaama kesäkomedia kuvaa älyttömän osuvasti eron jälkeistä tunteiden vuoristorataa ja itsensä uudestaan löytämisen temppurataa. Näytelmä perustuu Marja Kankaan samannimiseen romaaniin.

Komedia kertoo Sirkusta, jonka aviomies haluaa yllättäen erota. Hermoromahdusta seuraa vimmaista itsensä etsimistä, kun Sirkku kokeilee eri rooleja löytääkseen oman tapansa toipua erosta. Tragikoomisia käänteitä tulviva tarina seuraa Sirkun matkaa oman elämänsä päähenkilöksi. 

Kuten Sirkku komediassa huomaa, ei ole yhtä maagista pikakaistaa, joka johdattaisi takaisin oman elämänsä päähenkilöksi. On kuitenkin jotain keinoja, jotka voivat auttaa prosessissa oikeaan suuntaan. 

Ensinnäkin: pysähdy nyt hetkeksi

Sydänsurujen tai uuden alun keskellä tunteiden pakoilu voi tuntua mieluisammalta ratkaisulta kuin niiden kohtaaminen. Pakoilu on kuitenkin pikalaastari. Sellainen väliaikainen helpotus, jonka alla haavat edelleen muhivat. Uskalla siis pysähtyä ja käsitellä mielessä myllertäviä tunteita. 

Raivoa, surua, ei väliä

Jokaisella on omat keinot päästää irti ja pohtia rooliaan uusin silmin. Oma selviytymisstrategia voi olla itkupotkuraivareita, tiukkaa tinderöintiä tai omiin oloihin vetäytymistä. Löydä se juttu, mikä parhaiten omaa oloa helpottaa. 

Ystävät hädässä tunnetaan

Matkan varrella kaverit takovat järkeä päähän, muistuttavat tosiasioista, ja tarjoavat teetä tai terävämpää lohdutusta. Ja mikä tärkeintä: kaverit ovat läsnä juuri silloin kuin tarve on suurin. Ja aina ärsyttävän oikeassa kaikesta. 

No kukas se siinä: minä itse

Ei ihme, että eron jälkeen tuntee olevansa hukassa. Onhan niin vahvasti ollut me eikä minä. Mitäs nyt, kun jäljellä on vain minä? Tässä kohtaa on aika astua jälleen oman elämänsä päähenkilöksi. Kuten Sirkku toteaa: “Annanko mä tosiaan erokriisin määritellä itseäni koko loppuelämän? Vai voisko mua määritellä vaikka ilo?” 

Yritä siis keskittyä miettimään omaa onnellisuuttasi. Mitkä ovat sinun unelmiasi ja kiinnostuksen kohteitasi, mikä tekee sinut iloiseksi? Jonkin ajan päästä huomaat keksiväsi kysymyksiin jopa vastauksia.

Lähde seuraamaan, kuinka Sirkku etsii tarkoitusta omaan elämäänsä eron jälkeen Kailon saarella 3.6.–13.8.2022. Osta liput ja suuntaa nautiskelemaan kesäillasta Naantaliin. 

Miten sinä jatkat elämää eron jälkeen? Tee testi ja selvitä oma selviytymisstrategiasi!

Elämää eron jälkeen – mikä on oma selviytymistrategiasi?

Jaa artikkeli

Takaisin artikkeleihin